• İlays birimimiz 12:30 - 13:30 saatleri arası kapalıdır.
  • İlays birimimiz taşınmıştır. Telefon: 0 212 266 13 48 - 49 | Web: ilays.ieo.org.tr

YAZIKTIR!
Türk Eczacıları Birliği’nin Açıklaması Gerçeği Yansıtmıyor

IEO | 16.04.2013 -- 17:24

Kanser hastası bir üniversite öğrencisinin Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanıyla yaptığı tartışmanın ardından ithal ilaçlarda yaşanan sorun yeniden kamuoyu gündemine gelmiştir.

İstanbul Eczacı Odası dün itibariyle yazılı ve görsel basın organlarına yaptığı açıklamada 200'e yakın ithal ilaçta sorun yaşandığını, büyük bir bölümü 10 TL'nin altında fiyatlandırılmış olan ve kanser başta olmak üzere hayati önemi haiz olan ilaçların ithalatının uzun süredir yapılamadığını belirtmiştir.

Ancak aynı gün Türk Eczacıları Birliği yetkilileri tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamalarda Türkiye'de ithal ilaç sorunu yaşanmadığı ve Sayın Bakanla kanser hastası öğrenci arasında yaşanan tartışmaya konu olan ilaçlarla birlikte piyasada bulunmadığı ileri sürülen ilaçların Türk Eczacıları Birliği İthal İlaç Biriminin stoklarında yer aldığı ve hastalara sorunsuz ulaştırıldığı dile getirilmiştir. Ayrıca Türkiye'de özellikle fiyatları düşük olan ve hayati önemi haiz ilaçlarda bir yokluk yaşanmadığı ısrarla vurgulanmıştır.

Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan bu açıklamalar ne yazık ki gerçeği yansıtmamaktadır. Dağıtım kanalları ve ilaç firmalarından bilgi alarak güncellediğimiz ve sürekli kamuoyunun bilgisine sunduğumuz verilere göre bugün 200'e yakın ilaç piyasada yoktur ve bu ilaçlar eczanelerde bulunmamaktadır. Bu ilaçlara ihtiyacı olan hastalar Türk Eczacıları Birliği'nin İthal İlaç Birimine başvurduğunda uzun kuyruklar oluşmakta, ilacı temin için haftalarca beklemek zorunda kalmaktadırlar. Hastaların TEB İthal İlaç Birimine telefonla ulaşması mümkün olamamaktadır. Türk Eczacıları Birliği'nin Sayın Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamada da İthal İlaç Birimine ulaşabilmenin adresi olarak eczaneler gösterilerek vatandaşın tepkisi bizlere yöneltilmiştir.

Ülkemizde bir ilacın bulunabilir olmasının temel kriteri hastaların bu ilaçlara eczaneler aracılığıyla rahatlıkla ulaşabilmesidir. Tartışmaya konu olan ilaçların hiçbiri bugün eczanelerimizde mevcut değildir. Türk Eczacıları Birliği İthal İlaç Biriminin stoklarında bu ilaçların yer alıyor olması bu ilaçların hastalarına ulaşımında sorun olmadığı anlamını taşımamaktadır. Söz konusu olan ithal ilaçlar bugün eczanelerde, dağıtım kanallarında ve ithal eden firmalarda bulunmamaktadır.

İthal İlaç Birimini önünde kuyruklar oluşturan hasta feryatlarına kulaklarını tıkayarak neredeyse tamamına yakını 50 TL'nin altında olan ve kanser gibi hayati önemde hastalıklarda kullanılan ithal ilaçların piyasada bulunduğunu savunmak Türk Eczacıları Birliği'nin kurumsal saygınlığı ile bağdaşmamaktadır.

Türk Eczacıları Birliği'nin yaptığı açıklama kime yarar sağlamıştır?

Hastaya bu ilaçları veremeyen eczacılara mı?

İhtiyacı olan ilaçları kullanamayan hastalara mı?

Bu ilaçların ülkemize ithalatını durduran firmalara mı?

Sağlıkta tasarrufu ısrarla ilaç fiyatları üzerinden sürdüren anlayışa mı?

Ya da

İthal İlaç Birimine mi?

Türk Eczacıları Birliği'nden bu konuda bir cevap bekliyoruz.

Gündemdekiler

0.200486