Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim hayatı boyunca en başarılı olduğu ders matematikti. Pozitif bilimlere ilgisi hayatı boyunca sürdü. 1936 - 1937 yıllarında Geometri kitabı yazdı.

Atatürk 9 kitap yazdı. Zengin bir kütüphanesi vardı ve okumayı çok severdi. Hayatı boyunca 3997 kitap okudu.

Yabancı dile meraklıydı. Fransızca ve Almanca biliyordu. İngilizce, Arapça, Rumca ve Bulgarca'ya aşinaydı.

En sevdiği kitap, Reşat Nuri Güntekin´in ünlü "Çalıkuşu" romanıydı. Cephede olsa bile "Çalıkuşu" romanını yanında taşır, her gün rast gele bir yerinden açar, birkaç sayfa okurdu.

Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu. Klasik Batı müziği ve Anadolu ezgilerini severek dinlerdi.

Bir sabah milletvekilleri ile trene binmişti. Kondüktörün milletvekillerinden bilet parası almamasına şaşırmış nedenini sormuştu. Trenin milletvekillerine bedava olduğunu öğrenince epey sinirlenmiş, "Ne de güzel halkçılık ama" demişti.

Atatürk atlara tutkundu. Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpeklerdi. "Fox" adını verdiği köpeği, Gazi'nin yatağının ayak ucunda uyurdu.

29585

10 Kasım 1938'den beri 29585 gün geçti ve her geçen gün Türkiye'nin Atatürk'e duyduğu özlem artıyor.

Savaşta Türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Ulusu'nu yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır. Her sınıf halkın O'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahramana ve modern Türkiye'nin Ata'sına layık bir tezahürden başka birşey değildir.

Winston Churchill

İngiltere Başbakanı

Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir... Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir.

Eleftherios Venizelos

Yunanistan Başbakanı

Çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür Türkiye'nin doğması, yeni Türkiye'nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilân ve o zamandan beri koruması, Atatürk'ün, Türk halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye'de giriştiği derin ve geniş inkılâplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha başarı ile gösteren bir örnek yoktur.

John F. Kennedy

ABD Başkanı

Mustafa Kemal sosyalist değil. Fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici, iyi düşünceli ve akıllı bir önderdir. O, soygunculara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yâranıyla birlikte alt edeceğine inanıyorum.

Vladimir Lenin

Sovyetler Birliği Kurucu Lideri