Eczane Levha Standartları Kılavuzu Hakkında

TEB24.10.2016 / 16:0715050(30.09.2019 / 17:15)

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından "Eczane Levha Standartları Kılavuzu" başlığı altında yayımlanan (09.09.2016) duyuru ile;

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik 12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği,

Mezkûr Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan "(1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten sonra açılacak ve nakil yapılacak eczanelerin isimleri, eczanenin açılacağı ilçe içinde bulunan eczanelerle aynı isimlerde olamaz. (2) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczanelerin görülebilir cephelerinden en az birine ve eczane olarak kullanılacak yerin sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, eczanenin adını gösterir, özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur. (3) Eczanelerin dış cephesine, asgarî ve azamî ebatları ile renkleri Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenen standartlarda, iki cepheden kolayca görülecek yükseklikte olmak kaydıyla "E" logolu ışıklı levha konulur. Eczanelerin önüne, cadde ve sokaklara seyyar veya totem tabela, afiş ve benzeri gibi haksız rekabet oluşturacak tabela ve cisimler konulamaz. Vitrinlere ürün tanıtımı amacıyla levha veya ilân yapıştırılamaz." hükümleri doğrultusunda eczane levha standartları Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenerek Kuruma sunulduğu ve yapılan değerlendirmede söz konusu standartların uygun bulunduğu ifade edilerek ekte yer alan Eczane Levha Standartları Kılavuzu'nun 09/09/2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği ifade edilmiştir.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 29 Haziran 2019 tarihli ve 30816 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" metni ve Yönetmelik değişikliği ile yapılan düzenleme aşağıda yer almaktadır:

"GEÇİCİ MADDE 4 –

(2) 25 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan "özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur" yükümlülüğü yeni açılan ve nakil olan serbest eczaneler tarafından bu hükmün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, faaliyette bulunan serbest eczaneler tarafından ise en geç 31/12/2020 tarihine kadar yerine getirilir."

Eczane Levha Standartları Kılavuzu için tıklayınız.