Byetta ile Birlikte Reçete Edilen Kalem İğne Uçları Bedeline İlişkin Yapılan Kesintinin İptali ve İadesi İçin Açtığımız Davayı Kazandık!

İEO18.12.2018 / 14:283483

Değerli Meslektaşlarımız;

Bilindiği gibi Byetta, Tip 2 şeker hastalığında kan şekeri kontrolünü sağlamak için enjekte edilerek kullanılan bir ilaçtır. Ancak bu ilacın kutusunda kullanımı için gerekli iğne uçları olmadığından, hekimler tarafından insülin kalemleri için kullanılan iğne uçlarıyla birlikte reçete edilmektedir.

Söz konusu iğne uçlarının Medula Eczane Provizyon Sistemine girişi esnasında, sistem tarafından herhangi bir uyarı verilmemekte ve reçete kayıtları onaylanarak Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilmektedir.

Ancak Kurumca yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nin 3.3.5. maddesi;

"(2) İnsülin kalem iğne uçları bedelleri, insülin kartuşları ile birlikte ya da tek başına reçete edildiğinde bedeli Kurumca karşılanır" şeklindedir.

Bu maddeye istinaden ilacın kullanılması için hasta tarafından alınması zaruri olan bu iğne uçları, "İnsülin kullanmayan hastaya iğne ucu ödenmez" gerekçesiyle kesinti yapılarak ödenmemektedir.

2015 yılında meslektaşlarımızın daha fazla mağduriyet yaşamaması için Sağlık Uygulama Tebliği ve Medula Eczane Provizyon Sisteminde gerekli düzenlemenin yapılmasına dair Kuruma yapmış olduğumuz başvurular maalesef sonuçsuz kaldı.

Yine aynı dönemde bir meslektaşımız tarafından karşılanan söz konusu iğne uçlarından haksız kesinti yapıldığına dair gelen bildirim doğrultusunda Odamızın Hukuk Bürosu tarafından SGK aleyhine 27. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava kazanılmış olup karar kesindir. Bu konuyla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için davamız emsal teşkil etmektedir.

Bilgilerinize sunulur.