Ahmet Hakan Yanıtımıza Özürle Karşılık Verdi

İEO25.07.2019 / 10:263862

Değerli Meslektaşlarımız;

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan 20 Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan yazısında, "Neden hazır ilaçları sattıkları halde eczacılar sürekli meşgul görünüyorlar?" şeklinde bir ifade kullanmıştı.  İstanbul Eczacı Odası olarak 22 Temmuz 2019 tarihinde Ahmet Hakan'a bir bilgilendirme yazısı göndererek sorusuna yanıt verdik.

Ahmet Hakan bugün (25 Temmuz 2019) yayınlanan yazısında meslektaşlarımızdan özür diledi.

22 Temmuz 2019 tarihli yazımızı ve bugün Hürriyet gazetesinde yayınlanan "Eczacılardan Özür" başlıklı bölümü aşağıda bilgilerinize sunarız.

Sayın AHMET HAKAN;

20 Temmuz 2019 tarihinde Hürriyet gazetesinde yayınlanan yazınızda "NEDEN" başlığı altında meslektaşlarımızla ilgili "Neden hazır ilaçları sattıkları halde eczacılar sürekli meşgul görünüyorlar?" sorusu yer almaktadır.

İstanbul Eczacı Odası olarak sizi bilgilendirmek ve sorunuzu yanıtlamak isteriz:

Eczacıların birincil görevi sağlık danışmanlığı olup, sizlerin de bildiği üzere ülkemizde hastaların en yakın ve en kolay ulaşabildiği yer eczanelerdir ve eczaneler 7/24 sağlık hizmeti vermektedir.

Eczanede hizmet verdiğimiz hastalarımızın büyük çoğunluğu Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında ilaçlarını almaktadır. Bu kapsamdaki reçetelerin SGK Medula Provizyon Sistemi üzerinden sürekli değişen "Sağlık Uygulama Tebliği" hükümlerine uygun olarak karşılanması zorunludur. Aksi durumda reçete kesintileri yaşanmaktadır ve zararın tüm faturası eczacıya çıkarılmaktadır.

Reçetelerin Medula Provizyon Sistemine giriş yapılması işlemin ilk aşamasıdır.

Eczacı sonrasında ise SGK'nın geri ödeme kuralları gereğince oluşan hastanın ödemesi gereken ilaç fiyat farkı, ilaç katılım payı ve muayene ücreti (devletin tahsildarlığı hizmeti) gibi eczacının hasta ile karşı karşıya kaldığı ve zaman zaman tartışmalara yol açan ve hastanın cevabını beklediği sorularla karşı karşıya kalmaktadır. Tüm bu sorulara cevap vermek ve reçetenin hazırlanması eczacının oldukça fazla zamanını almaktadır.

Ayrıca eczacı sadece hazır ilaç satmaz. Hekim tarafından reçete edilen ve majistral ilaç olarak tarif edilen tarafımızca hazırlanarak hastaya verilen ilaçlar da bulunmaktadır.

Bazı durumda hekime gitmeyip eczanemize gelen, hastalığından haberi bile olmayan vatandaşa tansiyon vb. gibi ufak ölçüm değerlendirmesi yaparak en yakın sağlık kuruluşlarına yönlendirmek de yaptığımız hizmetler arasındadır.

Aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri üzerinde çalışarak daha sağlıklı toplum, daha yeşil çevre, obeziteden korunma ve akılcı ilaç kullanımı projesi ile gereksiz ilaç israfını önleyerek sağlık bütçesinin daha rasyonel kullanımını hedefleyerek, toplum sağlığına katkıda bulunmaktayız.

Özetle eczacı meşgulse:

• Hastanın sorularına yanıt vermektedir.
  • Hastaya ilaçlarını nasıl kullanacağını, yan etkilerini vb. konuları anlatıyordur.
  • İlaç geri ödeme kapsamında değilse, hastaya bunun nedenlerini anlatıyordur.
  • İlaç fiyat farkı, muayene ücreti vb. konularda "devletin veznedarlığı" görevini yerine getiriyordur!
  • Medula sorunları ile uğraşıyordur.
  • Reçete karşılamak için SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) kurallarını incelemektedir. Eczanede hasta olmadığı esnalarda, karşılamış olduğu SGK reçetelerinin kontrollerini yapmaktadır.
  • Reçetenin sahte olup olmadığını incelemektedir.
  • Depodan talep ettiği ilaçları ne zaman hastasına teslim edebileceğini organize ediyordur.
  • Majistral ilaç hazırlıyordur.
  • Hastanın talep ettiği, piyasada zor bulunan ilacı nereden temin edebileceğini araştırıyordur.

Saygılarımızla.